Besplatna isporuka prevoz robe

Radno vreme Pon-Sub:7-20h Ned:7-15h

Telefon 011/3327-449

Jun 11

Fasade: Sve što treba da znate o termoizolaciji

Fasade: Sve što treba da znate o termoizolaciji

Pre nego što krenete da tražite boje za fasade ili fasadne boje, razmislite dobro o još jednoj stvari. Zapitajte se da li znate šta su izolacioni materijali i šta je to termoizolacija!?

Izolacioni materijali imaju više funkcija. Od smanjenje proboja vlage i kiše, pa do najvažnijeg i najčešćeg kakav je zadržavanje toplote. Postoji nekoliko načina, tačnije nekoliko materijala koje možete koristiti za termoizolaciju. Najpoznatiji materijali su svakako stiropor i kamena vuna. 

Termoizolacija

Hajde da vidimo šta je termoizolacija.

Termoizolacija predstavlja zaštitni ili izolacioni materijal čiji ja najveća prednost u tome što sprečava izlazak toplotne energije iz vašeg doma. Uz to, termoizolacija i izolacija generalno se ne moraju postavljati samo na fasadu.

Naprotiv, jedna od najpopularnijih i najpotrebnijih vidova izolacije predstavljaju izolacija podruma i izolacija krovova. Razlog, naravno, ostaje približno isti, a to je smanjenje proboja vlage i kiše, kao i zadržavanje toplote.

Postoji nekoliko načina, tačnije nekoliko materijala koje možete koristiti za termoizolaciju. Najpoznatiji materijali su svakako stiropor i kamena vuna. Doduše, ovo su neka dva najpoznatnija materijala za termoizolaciju, dok postoje i mnogi drugi, pogotovo podtipovi materijala baziranih na stiroporu.

Na kraju, najpoznatnija i ljudima najvažnija prednost termoizolacije jeste mogućnost uštede koje se pojavljuju uz korišćenje ovakve zaštite.

Sada kada smo ste se malo upoznali sa termoizolacijom, hajde da vidimo zašto je dobro imati je ispod fasade.

Prednosti termoizolacije

Prava prednost termoizolacije ogleda se u dužem zadržavanju toplote u vašem domu, kvalitetu i sigurnosti materijala, kao i u većoj uštedi na duge staze. Prednosti, doduše, mogu varirati u zavinosti od toga za koji se materijal za termoizolaciju opredelite.

Najočiglednija prednost, a i ona koju ćete direktno osetiti, jeste povećanje toplote u vašem domu. Osnovni razlog zašto i stavljate termoizolaciju jeste da bi se toplota što duže zadržala u vašem domu.

Uz to, recimo kod novogradnje je čest slučaj da se ovaj korak izostavlja zbog povećanja u ceni, i samim tim se dobijaju zidovi tanki kao “flis papir”. Zato, možete da čujete vaše komšije kao da su u vašoj sobi, dok plaćate račun za grejanje po većoj ceni.

Termoizolacija upravo sprečava ovo, pogotovo ako se za postavljanje iste koriste kvalitetni izolacioni materijali. U zavisnosti od toga da li koristite stiropor ili je u pitanju kamena vuna, termoizolacija će imati određene prednosti i nedostatke, ali će željeni efekat svakako ostati.

Taj željeni efekat svakako jeste ušteda prilikom plaćanja računa. Šta više, postoji i određeni sistem prema kome se ušteda i računa. Ali, pre nego što dođemo do toga, treba da pogledamo i još jedan element, a to je svakako materijal za izolaciju.

Pravi materijal za vaš dom

Dva osnovna materijala koja se koriste za termoizolaciju su stiropor i kamena vuna. Ne postoji sada neka presudna razlika u tome da je jedan lošiji od drugog. Naprotiv, postoji samo gomila faktora koji vam mogu pomoći da se opredelite za jedan ili drugi. Ovo su neki od njih.

Stiropor dolazi u nekoliko varijanti, ili bolje reći tipova. Što se tiče same ugradnje, on može biti postavljen u vidu pene ili ploča, a može biti napravljen i od nekoliko jedinjenja. Svako od njih je kvalitetno sredstvo za izolaciju, a ono što će presuditi jeste sam tip objekta na kome ćete raditi izolaciju.

Sa druge strane, kamena vuna je čvršći jači i otporniji materijal za izolaciju. Najveća prednost joj velika izdržljivost i pojačano čuvanje toplote, dok joj je mana cena. Takođe, ne može biti stavljena u vidu pene, već se mora oblikovati konstantno tokom postavljanja.

Ipak, i jedan i drugi materijal su krajnje kvalitetni i mogu vam poslužiti za termoizolaciju. Doduše, ono što će na kraju i na početku odrediti vaše ulaganje jeste to na osnovu čega se uopšte kupuje materijal za termoizolaciju.

Ušteda

Dolazimo do onog što najviše zanima sve, a to je cena. Verovatno ste već videli gomilu reklama kako je termoizolacija ogromna ušteda. Evo i kako to možete proveriti da li će to tako biti i za vas.

Naime, prilikom računanja toga da li će ovo biti isplativo za vas to možete proveriti na sledeći način. Postoji nešto što se zove R-vrednost (R-value), na osnovu koga se računa ušteda i potrošnja energije.

R-vrednost predsavlja meru otpornosti toploti kroz određenu debljinu materijala. Tako da što je veća R-vrednost to će veće zadržavanje toplote i biti. U suštini, ovo će dobar majstor znati da računa, i da vam da okvirnu prognozu toga koliko ćete uštedeti.

Ostaje samo da poručite ovaj materijal, i pre nego što okrečite fasadu, postavite termoizolaciju.

Obezbedite sve za vaš dom

Sve što je ostalo jeste da okrenete 011/3327-449 i zakažete ovu vrstu radova uz krečenje fasade. Iskoristite priliku da vam pomognu iskusni majstori, dok birate omiljenu boju za zid, ili tražite najbolje fasadne boje, i još imate mogućnost da platite u ratama.

Uređivanje kuće nije samo stvar estetike, već uštede i funkcionalnosti. Birajte pametno i zaštite vaš dom. Nema razloga da ne plaćate manje račune za grejanje da biste bolje ogrejali.