Besplatna isporuka prevoz robe

Radno vreme Pon-Sub:7-20h Ned:7-15h

Telefon 011/3327-449

Avg 30

Gletovanje

Gletovanje

Priprema fasade ili unutrašnjih dekoracija je proces koji se sastoji od više koraka. Među njima je i gletovanje.

To je rad na zidovima bez koga nanošenja boje na fasade ili unutrašnje zidove ne bi bilo moguće. Tačnije, ne bi mogli da se ostavare onakvi rezultati kakve zaista želimo.

                                 Dekorativni radovi

Pri pomenu dekorativnih radova ljudi odmah misle na moleraj. Naravno, malo koga zanima kako zid izgleda pre nego što se boja nanese na njega. Ili ih još manje interesuje to kako se zid priprema pred farbanje.

Stvar je u tome da konačni izgled može da dođe tek nakon što ste obavili potpunu pripremu zidova za krečenje. Ukoliko zid nije spreman na pravi način boja se neće dobro preneti, niti će dostići kolorit, kao ni uspeti da se zadrži na zidu.

Zato je nakon stavljanja izolacije najbitnije izgletovati zid i pripremiti ga za farbanje.

Svrha gletovanja

Gletovanje je proces u kome se glet masa nanosi na zid tako da zid nema otvora ni pukotine i postane pogodan za farbanje.

Nakon što se izolacija postavi, na nju se nanosi glet masa, ravna i suši. Ovo je ono što se u poslu često naziva “prva ruka”. Nekada je i ona dovoljna, ali za većinu zidova potrebno je ponoviti proces još jednom.

Tako se dobija zid koji je pogodan za farbanje i krečenje i na koga možete naneti boju. Dobro izgletovan zid ćete prepoznati tako što će biti ravan, neće imati nikakve pukotine i otvore, i primetićete da se boja dobro lepi i drži na njemu.

Naravno, kao i bilo koja duga veština, gletovanje nije nešto što bilo ko može da uradi.

Gletovanje proces

Prvo što treba da uradite jeste da očistite zid i pređete prajmerom preko njega. Prajmer se još naziva i podloga za zidove i to je prvi sloj koji ćete staviti na zid. Obično se prvo čisti zid da nema nikakvih prljavština.

Nakon što se stavi podloga za zidove, čeka se 2-3 sata da se ona osuši. Posle toga pravi se glet masa. Da bi se napravila koriste se materijali za pravljenje glet mase koji se ručno mešaju sa vodom.

Znate da je glet masa spremna kada masa postane kremasta, ali dovoljno gusta da može da stoji na hobli ili alatu za gletovanje čak i kada alat okrenete naopačke. Sada možete da počnete sa gletovanjem.

Glet se obično nanosi u tri ruke ili tri štosa. Prva tura gletovanja od vas zahteva da glet masu nanosite od gore ka dole na zidu u trakama od metar širine. Zatim se glet masa nanosi u kontra smeru. Sav materijal koji je višak treba raširiti i razmazati tako da nema višaka i da sve bude ravno.

Nakon toga bi trebalo ostaviti glet da prenoći, i doći sutra. Ukoliko je glet dobro nanešen ne morate da radite drugu ruku. Najčešće to neće biti slučaj. Sada treba da pripremite glet masu da bude malo ređa, i da pređete njome preko onih delova kojima treba dodatno ravnanje.

Kada se i ova glet masa osuši, vreme je šmirglanje zida. Ovim ćete dati konačni fini izgled zidu i nakon toga je spreman za nanošenje boje.

U tome je čitava tajna kvalitetnog gletovanja. Ostaje samo da saznate šta vam je potrebno da možete da gletujete kod kuće.

Šta vam je potrebno za gletovanje 

Da biste mogli dobro da izgletujete potrebni su vam odgovarajući alat i pribor. Pored njih trebaće vam i glet masa. Ovo su neke mase koje mi preporučujemo: 

 Nakon što ste stavili termoizolaciju ispod fasade ili izolovali unutrašnje zidove, nabavite i fasadne boje, pogotovo Jub boje i Maxima boje

Kada ste nabavili sve možete početi sa radovima. Međutim, možete i da pozovete profesionalce.

Zakažite gletovanje

GoksBoje vrše sve molerske i izolacione radove uključujući i gletovanja. Sve što treba da uradite je da pozovete 011/3327-449 i zakažete termin. 

Onda možete računati da će vaši zidovi biti beskprekorni. A to je nešto sa čim ne treba da rizikujete ukoliko hoćete da uredite vaš životni prostor kako dolikuje.