Besplatna isporuka prevoz robe

Radno vreme Pon-Sub:7-20h Ned:7-15h

Telefon 011/3327-449

Sep 14

Kako se spremiti za unutrašnju dekoraciju

Kako se spremiti za unutrašnju dekoraciju

Unutrašnje dekoracije ili farbanje unutrašnjosti stambenog prostora je odlična stvar. Na kraju, dobijete predivan izgled enterijera. Ali, putovanje do tog savršenog izgleda nije jednostavno.

Zapravo, postoji gomila stvari koje morate da uradite da se spremite za farbanje,tj. unutrašnju dekoraciju.

Raščišćavanje stana

Prva i očigledna stvar koju morate da uradite je da raščistite stan. Dakle, morate da odvojite nameštaj i druge stvari od zidova. Po mogućstvu, najbolje bi bilo kada biste mogli negde da ih skloniti ili izmestite iz stana.

Ukoliko to nije moguće, kako je to često običaj kod stanova u zgradama, uradite sledeće. Odvojite nameštaj i druge stvari od zidova i pokrite ih folijom, ili nekim drugim materijalom koji može da zadrži farbu.

Odredite elemente koje nećete pomerati. Obično, to su viseće kuhinje, radijatori, bojleri, i slični elementi koje ako budete pomerali pravićete sebi više štete nego koristi. Raščišćavanje mora da bude efikasno, brzo urađeno, i da vam omogući da možete da se lako krećete. Pored toga, morate da se postarate da pored vas mogu da stanu i materijali i oprema. Na kraju, ništa ne znači da pomerate bilo šta, ako ne možete da se krećete i zapravo krečite.

Na to sve, morate i da obavite neke druge procese pre nego što krenete u samo farbanje.

Gletovanje je prvi proces koji ćete raditi. U pitanju je proces koji se sastoji iz tri faze koje morate da uradite: 

  • Struganje stare farbe
  • Popunjavanje rupa knaufom
  • Pravljenje podloge za farbanje 

Ovaj proces nekada ima i drugačija imena, zavisi u kom delu Srbije farbate. To nije toliko do samog načina rada, koliko do razlika u govoru i navikama ljudi. Kako god da okrenete, radićete sledeće. Prvo ćete skinuti staru farbu. Da biste mogli da krenete u farbanje, morate da pripremite podlogu. Proces skidanja stare farbe nije toliko komplikovan, i od vas će tražiti da samo stružete staru boju. Ukoliko je boja prilično stara, onda to i ne morate da radite. Međutim, ovaj deo procesa je uvek poželjan za raditi s obzirom da će vam olakšati knaufovanje. 

Stavljanje knaufa ili knaufovanje predstavlja proces popunjavanja rupa u zidu, kao i drugih neravnina. Farba ne može dobro da izgleda ukoliko se ne postarate da je zid ravnomeran. To je neophodno da biste mogli da farbate uopšte. 

Za kraj, krećete u pravljenje podloge za farbanje. To od vas može iziskivati da nanesete prvi sloj farbe, ili da jednostavno sačekate da se knauf osuši. Međutim, postoji i jedna međukorak pre nego što se bacite na same molerske radove. 

Čišćenje je drugi proces koji ćete raditi. U suštini, vi ćete čistiti sve vreme. Ovo se odnosi na poslednji napor čišćenja kada uklanjate fleke i ostalo. Zidovi moraju biti potpuno čisti pre nego što krenete da farbate. Većinu toga ćete skinuti u prethodnim fazama pripreme za farbanje. Ali, uvek ostanu neke fleke ili manje nečistoće koje treba otkloniti. Obično imate da nabavite sredstva kojima to možete ukloniti. Nekada su krpa i voda više nego dovoljni da to rešite sve nečistoće. Postarajte se da imate nekoga sa dovoljno iskustva da vam kaže šta treba da se ispravi, ili na čemu možete da radite dok se pripremete.

Kada su zidovi suvi i sve je izgletovano - počnite farbanje. 

                      Ofarbajte vaš stan

Farbanje se obično izvodi iz nekoliko etapa, koje se još nazivaju i prvi i drugi premaz. Nekada je potrebno namazati određena sredstva da se boja bolje primi. Doduše, većina proizvoda danas ima različite prednosti i može se nanositi kao jedisntveno sredstvo za više premaza odjednom. Slojevi se nanose u dve ruke, kako se to kaže. To znači da prvim slojem pokrivate čitavu površinu, a potom u drugom prelazu ispravljate bilo kakve nedoslednosti. Nakon toga, čekate da se boja osuši i celu stvar možete smatrati završenom.

Ako vam treba profesionalna pomoć, ili želite da vam stan izgleda neverovatno dobro - pozovite GoksBoje. Uredićemo vam stan kako ste vi zamislili - a da ne morate prstom da mrdnete.